Jste zde

Domů » Zima

Běžkařské tratě

Běžkařská stopa v rakouském Pitztalu
Autor: haribopalmer

Běh na lyžích v Rakousku je stále populárnější, a Pitztal se může směle zařadit mezi nejoblíbenější místa.

Tady mají běžkaři jistotu sněhu a stopy v celkové délce 70 kilometrů jsou neustále upraveny.

Například údolní trasa "Talloipe", která měří více než 21 kilometrů a vede z obce Wiese až do Mandarfenu (1.743 m.n.m.), nabízí vzhledem ke své nadmořské výšce optimální podmínky.

A to dokonce i v poměrně teplých zimních měsících, pokud nastanou. Ať už se vydáte klasickým nebo bruslařským stylem - panorama podél trati je prostě ohromující.

Na "Střeše Tyrolska", jak je nazýván ledovec Pitztal (2.760 m.n.m.), mohou běžkaři využívat od podzimu do jara skvěle upravené výškové tratě.

Ve skiareálu Rifflsee vedou běžkařské stopy v průměrné výšce 2.250 metrů nad mořem. Není divu, že tady na běžkách trénoval i sdruženář Mario Stecher - olympijský vítěz a několikanásobný vítěz Světového poháru.

Trasy v St. Leonhardu

- Talloipe (1.180 - 1.743 m.n.m., klasický i bruslařský styl): Délka 21,7 km, vede z Wiese do Mittelbergu s několika smyčkami. Hlavní vstupní body s informacemi o trase najdete v Mandarfenu, Tieflehnu a Plangerossu. Do stopy ale můžete nastoupit v každé vesničce.

- Höhenloipe Gletscher (2.760 m.n.m., klasický i bruslařský styl): Délka ca. 3-7 km, nachází se na ledovci, kam se dostanete lanovkou Pitzexpress.

- Höhenloipe Rifflsee (2.269 m.n.m., klasický styl): Délka ca. 3-5 km, okružní trasa kolem jezera Rifflsee, výstup lanovkou Rifflseebahn.

Trasy ve Wennsu

- Hubertusloipe (klasický i bruslařský styl): Délka ca. 8 km, vstup je u parkoviště Gacher Blick. Výškový rozdíl 353 m (maximální stoupání: 36%, průměrný sklon: 7,3).

- Harbeloipe (klasický i bruslařský styl): Délka ca. 2 km, vstup do stopy u parkoviště Harbeweiher. Výškový rozdíl: 70 m (maximální stoupání: 14,3%; průměrný sklon: 5%).

- Fuchsmoosloipe (klasický i bruslařský styl): Délka ca. 8 km, vstup u rybníka ve Fuchsmoosu. Výškový rozdíl: 1460 m (maximální stoupání: 12,5%; průměrný sklon: 6,2%).

- Bärenbadloipe (klasický i bruslařský styl): Délka ca. 7 km, začátek u parkoviště Gachen Blick. Výškový rozdíl: 260 m.

Trasy v Jerzensu

- Fischteichloipe (klasicky i bruslařsky): Délka ca. 3,2 km, začíná u rybníka Forellenteich ve dvou smyčkách.

Autobusy pro běžkaře

Autobusem do Mittelbergu a pak se vydat po stopě Talloipe z údolí? To je pouze jedna z praktických možností, které nabízí autobusová doprava Postbus v údolí Pitztal.

S Freizeitpassem za pouhých 5 € (dospělí, mládež 2,50 €, děti zdarma) tuto dopravu využijete během celého vašeho pobytu zdarma až k nádraží v Imstu.

Freizeitpass, který zahrnuje slevy u mnoha bonusových partnerů, získáte v místě vašeho ubytování. Běžkaři v zimním sportovním oblečení, kteří se vydají na vysokohorské stopy v lyžařském areálu na ledovci a v Rifflsee, mohou samozřejmě používat skibus za účelem příjezdu a odjezdu zdarma.

Pitztal na Facebooku