Jste zde

Domů » Zima

Dovolená v Arzlu, 1. část

Rakouský Arzl im Pitztal

Středisko Arzl im Pitztal se nachází, jak již jeho celý název napovídá, v krásném rakouském údolí Pitztal, v nadmořské výšce 883 m. Rozkládá se na jedné "terase" chráněné před větrem u vjezdu do Pitztalu, mezi severním svahem hory Venet (2.513 m) a Leiner Kögele (2.387 m).

Celou obec, ve které žije něco kolem 3 tisíc obyvatel, tvoří místní části Arzl, Wald im Pitztal, Bahnhof Imst/Pitztal, Osterstein, Blons, Timmls, Hochasten, Ried a Leins. Název Arzl pochází ze slova "arcella", což znamená "malý hrad". V obecním znaku tedy uvidíte stylizovaný hrad.

Jelikož je území chráněno Lechtalskými Alpami, panuje tady velmi příjemné klima a daří se tady navzdory vysoké nadmořské výšce všem druhům obilovin, bramborám, pěstují tu hodně ovoce a dokonce se tady rodí i vinná réva.

Něco z historie

Již velmi záhy poznali lidé opravdu ideální polohu tohoto místa. Archeologové objevili již nálezy ze střední doby bronzové, z období hallstattského i z římské doby. Dá se tedy celkem oprávněně předpokládat, že k osídlení oblasti okolo Arzlu došlo velmi brzy, ale až z roku 1260 pochází první zmínka o obci Arzl im Pitztal.

Zajímavosti

Jak je ostatně velmi typické pro celé Tyrolsko, nachází se i v Arzlu celá řada kapliček a kostelíků. Zvláštní pozornost si zaslouží farní kostel zasvěcený svatým Ingenuinovi a Albuinovi.
Kostel byl postaven v pozdně gotickém slohu. Současně s jeho rozšířením v 18. století byl přestavěn v barokním slohu a na konci století byl pak přestavěn ve stylu novorománském.

Zajímavostí je také nepochybně most Benniho Raicha, který je s délkou 94 metrů nejvyšším zavěšeným mostem pro pěší v celé Evropě a rozhodně stojí za návštěvu. 28. února 1978 se v místní části Leins narodil vynikající rakouský lyžař Benjamin Raich.

Získal řadu významných titulů ve sjezdovém lyžování (olympijský vítěz, mistr světa nebo třeba celkový vítěz Světového poháru) a stal se zde skutečným sportovním idolem. Podobně i George Höllrigl, několikanásobný mistr světa v jízdě na hlubokém sněhu a trenér národního mužstva Švýcarska má své kořeny v Arzlu.

Místo

Arzl im Pitztal 47° 12' 25.3728" N, 10° 45' 42.6924" E
Location

Pitztal na Facebooku