Jste zde

Domů » Imst

Imsterberg

Rakousko - obec Imsterberg

Obec Imsterberg je součástí tyrolského okresu Imst, leží na svazích Venetského horského masivu v nadmořské výšce 844 m. Vesnice je rozdělená na několik částí: Imsterau, Ried, Endsfeld, Hoefle, Vorderspadegg a Hinterspadegg. Žije zde celkem asi 750 obyvatel na ploše 11 km2.

První písemná zmínka o místě pochází z roku 1282. Politicky ale byla obec založena v roce 1811 za časů bavorské vlády. Roku 1945 zde kapitulovali téměř všichni vojáci německého wehrmachtu, ale někteří spustili palbu na americké tanky, které však palbu opětovaly a posléze zničily skoro všechny domy v obci.

Kaple zvěstování Panny Marie, podobně jako obecní kašna a Kaple čtrnácti svatých pomocníků, pocházejí ze 17. století. Dvě sochy andělů v životní velikosti stojí ve farním kostele Panny Marie Sedmibolestné. Sochy vytvořil sochař královského pruského dvora, Johanna Schnegga, jenž pocházel z Imsterbergu.

Dobře značená síť turistických tras nabízí několik velice zajímavých okružních tras, např. výstup na Venetalm nebo procházky k horským vrcholkům. Tohle vysokohorské putování přes dva vrcholky a tři vysokohorské pastviny si vyžádá asi 4 a půl hodiny vašeho času a cesta vás dovede k vrcholovému kříži vrcholku Imsterberger Joch do nadmořské výšky 2207 m, přes Kreuzjoch až na Gipfelkreuz v nadmořské výšce 2464 m.

Turistická stezka Innradweg je zase ideální pro rodiny s dětmi, protože její část vede podél vody a není to tedy nijak do kopce.
Horský vrchol Venetalm se sklonem od 12 do 20% láká vyznavače adrenalinové jízdy na horských kolech. Ale odměnou za výstup až nahoru vám bude panoramatický výhled na údolí Pitztal, do údolí řeky Inn a na Gurgltal.
V zimě je tu v provozu přírodní sáňkařská dráha o délce 4 km.

Geografie: 

Pitztal na Facebooku