Jste zde

Domů » Jerzens

Jerzens a informace

Rakouský Jerzens v Pitztalu

Obec Jerzensse nachází v předním části údolí Pitztal, po obou stranách řeky Pitze v nadmořské výšce 1107 m. Již v předřímských dobách zde byla osada "Irtzens", jak se jí tehdy říkalo, proslavená svými nožíři. Z jednotlivých salašnických dvorů se nakonec vyvinuly různé osady.

Obecní znak Jerzensu ukazuje biskupskou berlu jako atribut sv. Gottharda, patrona místního farního kostela. Zelené pole pak odkazuje na důležitost zemědělství a bíločervený pruh pak připomíná klášter Stams, který měl ve středověku pro obec velký význam. Dnes se stalo z obce oblíbené prázdninové středisko.

Když zde v roce 1964 na zasněženém Hochzeigeru otevřeli první lyžařský vlek, začal v městečku vzkvétat cestovní ruch. Z jednoho lyžařského vleku se postupem času vyvinulo populární lyžařské středisko Skigebiet Hochzeiger Bergbahnen, které spolu s devíti lanovkami nabízí celkem 54 km sjezdovek. Jedna z těch černě značených je dokonce pojmenována po lyžařské hvězdě Benni Raich.

Kromě toho nabízí zmíněné lyžařské středisko 70 km tratí pro běh na lyžích, které vedou přes celý Pitztal a také 6 km dlouhou sáňkařskou dráhu. Tato dráha začíná u horní stanice kabinkové lanovky v nadmořské výšce 2 000 metrů a vede z kopce dolů až do Kaitangeru.

V létě se stal nejoblíbenější turistickou oblastí bezpochyby Hochzeiger, který vám ukazuje nádheru pitztalského světa hor. Přes 100 km turistických stezek a tratí pro nordic walking čeká jen na to, až se po nich projdete. A po dlouhém pěším výletu snad není nic lepšího, než si udělat malou tyrolskou marendu (svačinku) se slaninou a sýrem v jedné z horských chat. Vyznavači jízdy na horských kolech se mohou vydat po rozsáhlé síti cyklotratí v údolí.

I Jerzens samotný nabízí zajímavost. Pod obcí se nachází vůbec nejvýše položená oblast pěstování kukuřice v severním Tyrolsku a kromě toho vede přes něj mlékovod, jehož prostřednictvím se dodává denně mléko z pastvin Jerzner Alm do starého mlýna v údolí!

Místo

Jerzens 47° 9' 0.9396" N, 10° 44' 45.7224" E
Location

Pitztal na Facebooku