Jste zde

Domů » Zima

Návštěva Imsterbergu

Zasněžená obec Imsterberg

Obec Imsterberg se rozkládá ve slunné poloze, v nadmořské výšce 879 m, asi 10 km od rakouského střediska Imst a 30 km od městečka St. Leonhard im Pitztal.

Její větší část se rozkládá na svazích horského masivu Venet na jižní straně řeky Inn. V obecním znaku můžete vidět kříž, připomínající středověké panství Staufů a dvě modrá a stříbrná pole, která symbolizují vodní energii řeky Inn, která se v místní elektrárně v Prutz-Silzu mění na elektřinu.

Památky

V Imsterbergu můžete obdivovat barokní farní kostel a v okolí pak i mnoho kaplí. Patří mezi ně například kaple Zvěstování Panny Marie v místní části Hinterspadegg a kaple 14 svatých pomocníků v nouzi v části Imsterau. Obě pocházejí ze 17. století a byly postaveny na ochranu místních obyvatel před záplavami a sesuvy půdy.

Farní kostel z roku 1687 je zasvěcen Panně Marii Sedmibolestné a uvnitř skrývá dvě sochy andělů v životní velikosti, dílo pruského královského dvorního sochaře Johanna Schnegga z Imstbergu. Jeho severní věž má špičatou střechu ve tvaru pyramidy.

Aktivity

Turistické stezky kolem obce vás zavedou do světa hor, vydáte se kolem selských statků a horských chat, kde je turistům často nabízena "Saltbrennten" – domácí kořalka. Oblíbené turistické trasy vedou nahoru na Venetalm nebo na další okolní vrcholky.

Túra, kdy vystoupáte k několika vrcholkům, se nazývá "Höhenwanderung über zwei Gipfelkreuze und drei Almen" (Horský turistický výlet přes dva vrcholky a tři vysokohorské pastviny) a vede přes Imsterberger Joch (2.207 m) na Kreuzjoch (2.464 m). Toto putování trvá asi 4,5 hodiny.

Okolí Imstbergu ale určitě ocení také cyklisté a milovníci jízdy na horských kolech! Známá je velmi náročná trasa pro horská kola na Venetalm, která má sklon 12 – 20 %. To znamená silně se opřít do pedálů. Odměnou vám ale bude až neskutečně nádherný výhled do údolí Pitztal, Inntal a Gurgltal.

Pokud dáváte přednost něčemu méně náročnému, zkuste třeba Innradweg, cyklistickou trasu vedoucí údolím řeky Inn s jen několika menšími převýšeními.

Během zimy je v místě v provozu sáňkařská dráha o délce 4 km, která vám nabídne skvělou zábavu na sněhu. Lyžaři a snowboardisté určitě vyrazí do okolních skiareálů Hochzeiger, Rifflsee nebo na Pitztalský ledovec.

Náš tip

V obci je několik soukromých palíren. Nechte se okouzlit uměním destilace alkoholu a výbornou chutí místních "elixírů". Na zdraví!

Místo

Imsterberg 47° 12' 19.1808" N, 10° 41' 44.8764" E
Location

Pitztal na Facebooku