Jste zde

Domů » Tarrenz

Tarrenz, 1. část

Tyrolská obec Tarrenz v okrese Imst se nachází v nadmořské výšce 836 m, u vjezdu do údolí Gurgltal. Žije zde asi 2500 obyvatel a nutno také podotknout, že celá obec v poslední době neobyčejně zkrásněla. K obci ještě patří i menší územní jednotky: Obtarrenz, Dollinger, Strad, Walchenbach, Dollinger, Lager a Rotanger.

Na obec Tarrenz měla silný vliv římská kultura. "Via Claudia" byla jednou z obchodních silnic, vedoucích od průsmyku Reschenpass přes Tyrolsko až k průsmyku Fernpass.

Zásadní význam pro historii celého Gurgltalu měl šlechtický rod Starkenbergů. Poté, co se tu usadili na svém rodovém hradě u vjezdu do soutěsky Salvesenschlucht, se jejich moc rychle rozšířila po celém severním i jižním Tyrolsku. Četná sídla a hospodářské dvory pocházejí právě z tohoto období rozmachu rodu Starkenbergů.

Pak začalo po celém Tyrolsku stále více docházet k sílícím sporům mezi šlechtickými rody Habsburků a Starkenbergů. V těchto zápasech byli Starkenbergové zakrátko poraženi. Ve spise "Starkenberger Rotulus" z počátku 15. století jsou tyto spory rovněž zmíněny. Spis se dnes nachází v tyrolském zemském archivu.

Pitztal na Facebooku