Jste zde

Domů » Zima

Vent

Rakouská vesnice Vent

Tam, kde končí Venterské údolí, se nachází v nádherném horském světě Ötztalských Alp vesnička Vent, od roku 1854 místní část obce Sölden. Najdete ji v nadmořské výšce cca 1.900 metrů.

Již v 18. století začali přicházet první turisté do této horolezecké vesničky. Kousek na západ od Ventu se totiž vypíná do výšky 2.014 metrů Rofenhöfe, nejvýše trvale osídlené horské hospodářství v Rakousku. Zajímavá je také jeskyně Stein, lovecké a pastevecké osídlení z doby kamenné (8. – 4. tisíciletí př.n.l.).

Vesnička Vent je zasazena do oblasti vysokých hor a mohutných ledovců Ötztalských Alp, které vévodí nejvyšší hora Tyrolska, 3.774 m vysoká Wildspitze. Je tak skvělým výchozím bodem pro dlouhá putování a horolezecké výstupy, které vás zavedou do oblasti věčného ledu.

Mezi zdejšími turistickými túrami je velmi oblíbený hlavně Ötztal Trek, který se dělí celkem na 22 etap a vede 400 km daleko přes Ötztal, podobně jako i trasa Venter Panorama - Höhenweg. Trasa o délce 11 km, která startuje v údolní stanici lanovky Gaislachkogelbahn v Söldenu, trvá celkově asi 4 až 5 hodin.

Na zadním konci Niedertalu se pak vypíná k nebi Similaun, za níž již začíná jihotyrolské údolí Schnalstal. Tady byl v roce 1991 nalezen známý "ledový muž" Ötzi. Každý rok sem v polovině června přivádějí místní pastýři tisíce ovcí ze Schnalstalu přes ledovec na letní pastviny Ötztalu.

V zimě vesnička nabízí také mnoho aktivit, např. ve svém lyžařském areálu 15 km sjezdovek, sedačkovou lanovkou a lyžařské vleky, lyžařskou a snowboardovou školou nebo 3,5 km běžkařských tratí a 5 km dlouhou sáňkařskou dráhou. K tomu si ještě připočítejte četné trasy pro zimní turistiku a výlety na sněžnicích. Ötztalská lyžařská centra Sölden a Obergurgl jsou snadno dostupná díky bezplatným skibusům.

Když přijde jaro, prašanový sníh se změní na firn a slunce se odráží v ledovcích, je nejlepší čas pro lyžařské túry. V okolí jsou pro ně skvělé podmínky, čeká na vás více než stovka "třítisícovek" a mnoho ledovců. V doprovodu zkušených průvodců se dostanete i k řadě horských chat, které vítají sportovce i od začátku března do poloviny května.

Toto tyrolské středisko prostě nabízí vše, co pro svojí dovolenou potřebují rodiny s dětmi, zimní sportovci a zejména milovníci vysokohorských túr.

Místo

Vent 46° 51' 31.6764" N, 10° 54' 51.858" E
Location

Pitztal na Facebooku