Jste zde

Domů » Léto

Výlet do Karröstenu

Karrösten

Karrösten leží na jihozápadním svahu Tschirgantu u vyústění Gurgltalu do údolí Inntal v nadmořské výšce 918 m, přibližně 15 km od střediska Jerzens. Slunnou obec s přibližně 700 obyvateli tvoří další místní části Brennbichl a Königskapelle. Již v době bronzové se v této oblasti začalo s hornictvím a těžba pak vrcholila v 16. století. Dnes se pěstuje na místních svazích zejména ovoce a kukuřice. Obecní znak ukazuje tři červené koule na žlutém pozadí, odkaz na svatého Mikuláše, patrona místního kostela.

Oblíbeným výletním cílem je v Karröstenu a jeho okolí geologická stezka, kde se při vašem putování můžete dozvědět leccos zajímavého o složení místních hornin a dalších zajímavostech této oblasti. Dříve bývala vesnička často ohrožována různými přírodními katastrofami, a tak je zajímavé, že pod současnou vesnicí jsou pozůstatky bývalé obce.

Tato cca 2,5 hodiny dlouhá trasa vede do mírného svahu nad údolím Inntal, lehce stoupá na Karröster Alm do nadmořské výšky 1 467 m. Lze ji pojmout jako okružní cestu a vrátit se poté zpět k výchozímu bodu. Můžete jít samozřejmě ještě dál a pokračovat směrem k vrcholu Tschirgant (2 370 m), to určitě ocení ti aktivnější pěší turisté. Kromě toho leží místo u nádherné turistické trasy Jakobsweg.
Za špatného počasí můžete vyzkoušet umělou lezeckou stěnu u hostince Trenkwalder, která je pravidelně obměňována mistryní Evropy Bettinou Schöpf.

Pokud máte větší zájem o umění a kulturu, pak jistě navštívíte královskou kapli. Byla slavnostně otevřena v roce 1855 a je vzpomínkou na krále Fridricha Augusta II. Saského, který se zabil v roce 1854 během svého výletu do Pitztalu, jen kousek za městečkem Imst, kdy se jeho kočár převrhl a splašený kůň krále zasáhl do hlavy.

Tomuto zranění pak král podlehl 9. srpna 1854 v hostinci Neuner. Na tuto tragédii zde upomíná dodnes udržovaný pokoj, kde král zemřel. Vdova po králi Fridrichovi Augustovi II., Marie Saská, tady pak v následujícím roce nechala postavit kapli v novogotickém slohu.

Farní kostel v obci, kostel sv. Mikuláše, byl vysvěcen roku 1778. Interiér je vskutku bohatý a je vyzdoben rokokovými prvky. Právě tak pozoruhodný je rodinný podnik Kunstweberei Schatz, zabývající se uměleckým tkaním. Byl založen v roce 1932, a můžete si tu udělat představu o tomto tyrolském řemesle, a také si třeba něco koupit.
V Karröstenu se nachází v nejvyšší poloze rostoucí jedlý kaštan v Severním Tyrolsku, který je již od roku 1960 chráněn jako přírodní památka!

Místo

Karrösten 47° 13' 31.2924" N, 10° 46' 7.1328" E
Location

Pitztal na Facebooku