Jste zde

Domů » Zima

Výlet do Söldenu

Zasněžená tyrolská obec Sölden
Autor: Leo-setä

Obec Sölden se nachází v krásném údolí Ötztal v Rakousku, v nadmořské výšce 1377 m. Název obce je odvozen od slova "selda", což znamená asi tolik, co selská usedlost té nejmenší velikosti. Místní části jsou pak Hochsölden, Zwieselstein, Gurgl, Heiligkreuz, Vent. Ty s několika dalšími osadami v bezprostředním okolí pak tvoří dohromady oblíbenou rekreační oblast, jež se rozprostírá až na hranice s Jižním Tyrolskem v Itálii. V létě i v zimě tu můžeme pozorovat a také navštívit nádherné majestátné hory - Ötztalské Alpy.

Na jižním konci střediska vede lanovka přímo do turistické oblasti na vrchol Gaislachkogel (3058 m). Na 300 km turistických tras musí jistě uspokojit každé vaše přání. Lze tu podnikat výšlapy na vysokohorské pastviny, úchvatné túry do okolního světa hor nebo dokonce na náročnější horolezecké výstupy do okolních hor. Takovou cestu podnikl pravděpodobně již známý Ötzi před 5300 roky, když se pokoušel překonat jedno z horských sedel!

Ale to ještě zdaleka není konec letním aktivitám. Jsou tady vybudovány opravdu výjimečné trasy pro horská kola a ti statečnější z vás se mohou vydat za dobrodružstvím při paraglidingu, raftingu či canyoningu a tak ještě zvýšit svůj adrenalin v krvi. Na konci dne si pochopitelně zasloužíte trochu relaxace, např. strávit večer v některém z mnoha místních hostinců a vychutnat si tyrolské speciality.

V zimních měsících se Sölden stává doslova "Mekkou" lyžování! Není divu, poněvadž obě dvě ledovcové oblasti – Rettenbachgletscher a Tiefenbachgletscher zajišťují výborné lyžařské podmínky až do pozdního jara. Lyžařský areál Söldner Skigebiet zahrnuje 146 km sjezdovek a 39 lanovek a rozprostírá se v nadmořské výšce 1377 - 3250 m. Každoročně tu také lyžařský svaz FIS pořádá Světový pohár. Můžete tak na vlastní oči vidět, jak lyžují profesionálové.

Pokud ovšem chcete zažít něco klidnějšího, dobře vám poslouží zdejší tři tratě pro běh na lyžích, osvětlené kluziště a též osvětlená sáňkařská dráha. To je nabídka z pohledu sportovce, jinak se samozřejmě můžete vydat k odpočinku do jednoho z místních hotelů.
Náš tip: Výlet do 13 km vzdáleného Längenfeldu, kde se nachází známý "Aquadome", jediné tyrolské termální lázně.

Místo

Sölden 46° 57' 12.1356" N, 11° 0' 38.862" E
Location

Pitztal na Facebooku