Jste zde

Domů » Wenns

Wenns im Pitztal

Rakousko - městečko Wenns im Pitztal

Městečko Wenns im Pitztal má asi 2000 obyvatel a je rozděleno do několika menších částí a samot: Bieracker, Brennwald, Pitzenhöfe, Unterdorf, Oberdorf, St. Margarethen, Siedlung, Trenk, Amishaufen, Audershof, Farmie, Eggmahd, Winkl, Obermühlbach, Greith, Anger, Bichl, Ofen, Langegerte, Säge, Matzlewald, Schweizerhof, Moosanger, Grenzstein, Taschen, Neu Amerika, Piller a Fuchsmoos, které leží v nadmořské výšce 1000 - 1350 metrů.

Je sice plošně nejmenší, ale co do počtu obyvatel největší obcí v údolí. Leží na křižovatce k sedlu Piller, k přechodu do údolí Kaunertal a do oblasti Oberen Gericht. Mnoho osad a selských dvorů se nachází na jihovýchodním svahu Veneta (2513 m) a Pillerského sedla.

Obec má ve znaku žluté rameno se soudcovskou holí v ruce, což znamená, že až do roku 1500 tady platilo místní obecní právo pro celé severní Tyrolsko. Samotný název Wenns pochází z latinských slov "ad Vannas", což znamená "v korytě".

Wenns nabízí díky své centrální poloze uprostřed rakouských Alp nádhernou dovolenou v létě i v zimě. V letních měsících můžete podnikat výlety v nádherné horské krajině plné zelených luk a lesů. Pro děti jsou v parku Pitzis Kinderclub připraveny lehčí turistické trasy.

Geografie: 

Pitztal na Facebooku