Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Karres

Karres - Tyrolsko

Vesnice Karres (přibližně 600 obyvatel) se nachází v rakouském okrese Imst, ve spolkové zemi Tyrolsko. Leží v údolí Oberinntal, na úpatí hory Tschirgant vysoké 2370 metrů, v nadmořské výšce 830 m. Najdete ji na slunných jižních svazích, nedaleko ústí toku Pitze do řeky Inn, která zde vytváří rokli.

Oblast byla osídlena již v římských dobách, její význam ale vzrostl až ve středověku, kdy se zde začalo s hornictvím, jehož rozvoj pak pokračoval až do 19. století. To je rovněž jasně zřejmé z obecního znaku, na kterém stříbrná a černá špička představuje vrchol Tschirgant, "domovskou" horu obce, a kladivo a dláto pak připomínají minulost dolování. Lesy a louky kolem obce obhospodařují selské usedlosti, které zde zavedly ekoturistiku.

Okolní horský svět je nejvíce navštěvován v létě. Četné turistické stezky vás zavedou do přírody a umožní vám poznat okolí Karres v tom nejlepším světle. Oblíbenými cíly turistů jsou vrcholky Karrer Alm (1 613 m) nebo Karröster Alm (1 467 m) a pak samozřejmě vrchol Tschirgant.

Pro náročnou variantu si musíte naplánovat asi 4 hodiny, protože cesta vede nejdříve serpentinami až na Lehnetalgraben a pak dál smrkovými lesy na horské pastviny Karrer Almu. Poté vám zbývá už jen cesta nahoru do horského sedla a k vrcholovému kříži.
Na úpatí Tschirgantu se také nachází jeden z nejlepších horolezeckých výstupů v celém Tyrolsku.

Obec leží na slavné poutní cestě míst, u cyklistické stezky Innradweg, která tudy vede z Engadinu do Pasova a má několik stoupání. Podél bývalé římské silnice Via Claudia Augusta vede také cyklistická stezka. Ta původní římská silnice vedla ve své době dokonce až do Benátek a dnešní stezka je ideálním místem pro odpočinkové odpoledne na kole! Pro ty nejmenší jsou připravena dětská hřiště jak v samotné obci Karres, tak i v nejbližším okolí.

Pokud máte více zájem o umění a kulturu, vydejte se určitě na okružní procházku obcí. Dva hornické domy s gotickými prvky stále připomínají slavnou dobu místního hornictví. Kostel sv. Štěpána v centru obce se v literatuře poprvé objevuje v roce 1447 a špičatá věž kostela pochází z roku 1583. Uvnitř spatříte pozoruhodné boční oltáře, kazatelnu a válečný památník.
V létě tu místní pořádají pravidelné koncerty hudebních kapel, které se staly oblíbeným místem setkání pro mladší i starší ročníky.

Pitztal na Facebooku