Jste zde

Domů » Zima » Sjezdové lyžování

Podzim v Pitztalu

Zatímco v jiných prázdninových destinacích v září ukončují letní sezónu a připravují se na zimní období, Pitztal ve stejném období začíná svoji 3. hlavní sezónu.

Podzim jede totiž na tzv. "střeše Tyrolska" na plný plyn a ukazuje krásy tyrolských hor v celé jejich rozmanitosti.

Pěší turistika při krásném podzimním počasí? Nebo dáváte přednost lyžování na čerstvém prašanu? Tady se nemusíte rozhodovat, tady můžete mít obojí najednou.

V Pitztalu se roční období překrývají a umožňují sportovním nadšencům pěší turistiku i lyžování současně.

Není divu, že při velkém výškovém rozdílu od údolí až po ledovec vám počasí nabídne to nejlepší ze dvou ročních období na jednom místě.

Jeden den stojíte v šortkách před křížem na vrcholku, a druhý den si zase můžete užívat sjezd na lyžích dolů z ledovce.

Celá oblast nabízí přibližně 380 km turistických stezek i během podzimních měsíců. Vzhledem ke strmosti místních kopců a hor budete mít možnost poznat několik vegetačních pásem tyrolských hor.

V prvních stech výškových metrech narazíte na stromy a trávu ve všech barvách, zatímco nahoru výše uvidíte první stopy kozorožců a svišťů ve sněhu.

Turistická oblast Hochzeiger je otevřena do poloviny října, a nabízí příjemné výlety a procházky i díky lanovkám, které vás vyvezou nahoru podél borových lesů.

K pěším tipům v oblasti Hochzeigeru patří nenáročné okružní trasy (např. Rundwanderweg Zirbenpark), středně náročné hřebenové trasy (např. na vrchol Hochzeiger - 2.560 m) i obtížné horské túry (např. Wildgrat - 2.971 m).

Zastávky na občerstvení jsou možné na horských chatách Zeigerrestaurant, Leiner Alm, Kalbenalm, Tanzalm a Stalder Hütte.

Novinkou od letní sezóny 2016 je Pitztal Trail pro běžecké nadšence, který je jakýmsi protějškem dálkových turistů pro trailové běžce.

Trail se dělí do 4 hlavních etap s několika variantami v různých obtížnostech, a rozprostírá se od Arzlu až po Trail City Mandarfen. Více než 6.000 výškových metrů a 70 až 100 běžeckých kilometrů je tak ideálních pro profesionální trénink v alpských výškách.

Intenzita trailu může být libovolně zvyšována slučováním jednotlivých etap a přizpůsobena každé úrovni běžecké zdatnosti. V Mandarfenu se mimo jiné koná slavný závod Pitz Alpine Glacier Trail.

Zároveň s procházkami a během v oblastech Rifflsee a Hochzeiger je od poloviny září zaručená lyžařská zábava na nejvýše položeném tyrolském ledovci. Ten nabízí ty nejlepší sněhové podmínky ve výšce více než 3.000 metrů.

Lanová dráha Gletscherexpress vyveze všechny lyžařské fanoušky do lyžařského střediska, kde na ně již čekají široké sjezdovky o délce cca 40 km a velmi krátké čekací doby u lyžařských vleků.

Skvělým tipem pro kulinářské občerstvení je restaurace Café 3.440 s tím nejlepším výhledem na okolní "třítisícovky". Tady si můžete odpočinout u sklenky lahodného vína a domácích koláčů z nejvýše položené cukrárny v Rakousku.

Lyžaři na pitztalském ledovci
Autor: gtquast

Místo

Pitztalský ledovec 46° 54' 46.3392" N, 10° 51' 43.8624" E
Location

Pitztal na Facebooku