Jste zde

Domů » Zima

Roppen

Pitztalská vesnice Roppen v zimě

Oblíbené letovisko Roppen se nachází jen asi 8 km od obce Imst, v nadmořské výšce 724 m. Leží mezi vyústěním údolí Pitztal a Ötztalem. První písemná zmínka o místu "Roupen" pochází z roku 1260, ale oblast byla obydlena již před 3000 lety.

Jednotlivé místní části jsou od sebe odděleny dřevěným mostem přes řeku Inn, dříve to bývalo místo, kde se vybíralo mýto. Obecní znak ukazuje na modrém pozadí bílé zoubky, které jsou přerušeny svislou čárou. Zoubky symbolizují název města, odvozený z latinského "rupes", což znamená "ve skalách". Mezera mezi skalními vrcholy pak představuje soutěsku řeky Inn.

Díky své ideální poloze mezi ústími říček Pitze a Ötztaler Ache do Innu je obec a její okolí velmi vyhledávaným místem pro vodní sporty, pro kanoistiku, jízdu na kajaku a raftu. Narazíte tady ale i na spoustu dalších atrakcí, jako např. na lanové centrum a na oblíbená koupaliště. Vodní plocha Water Area měří více než 20.000 metrů čtverečních a nabízí kromě koupání v jezeře také tobogánový park, vodní trampolínu, fitness studio ve stylu Venice Beach a hřiště na plážový volejbal, plážový fotbal a basketbal.

Během zimy je v Roppenu v provozu ledové kluziště a díky blízkosti Pitztalu a Ötztalu si tady přijdou na své také fanoušci lyžování a snowboardingu.

Oblíbenými zajímavostmi jsou v místě nádherné kaple, zasazené do divukrásné přírody. Burschlkapelle byla postavena v roce 1960, stojí na kopci nad obcí a je od ní krásný výhled na celou obec. Zajímavá je návštěva farního kostela sv. Leonarda, kde uvidíte novogotický oltář a krásné fresky. Za návštěvu rozhodně stojí i kaple sv. Antonína, kterou najdete v místní části Ötzbruck, vedle velkého kaštanu.

Zemní pyramidy ve Waldertalu jsou bezpochyby velice zajímavými stavbami z písku a kamene a lze si je prohlédnout během cesty z městečka Arzl im Pitztal. Oblíbenou místní atrakcí je taktéž cesta na Maisalm: Stezka začíná u poštovního úřadu v místní části Mairhof a vede po naučné stezce Forchheimerweg na vysokohorskou pastvinu, kde budete odměněni krásným výhledem do údolí řeky Inn a na náhorní plošinu Mieminger Plateau.

Po takovýchto výletech je ovšem třeba poněkud uvolnit svoje unavené svaly - a k tomu se nejlépe hodí Kneippovy koupele. Voda v Kneippově zařízení "Römerbadl" má po celý rok teplotu 12 - 13 ° C!
Tip: Také obec Roppen leží přímo na slavné poutní cestě Jakobsweg. Zkuste se tudy alespoň krátce projít a získat tak pocit jako dřívější poutníci!

Místo

Roppen 47° 13' 1.0668" N, 10° 49' 11.01" E
Location

Pitztal na Facebooku