Jste zde

Domů » St. Leonhard im Pitztal

St. Leonhard, 1. část

Rakouské středisko St. Leonhard im Pitztal

St. Leonhard je díky rozloze cca 223 km² jednou z největších obcí v Pitztalu v okrese Imst, v rakouské spolkové země Tyrolsko. Obec má asi 1.500 obyvatel a leží v nadmořské výšce 1.366 metrů.

Nejvyšší horou na území obce je vrcholek Wildspitze s výškou 3.768 metrů. Kromě dalších mnoha vesnic jsou nádhernými cíli výletů především jezero Rifflsee a také Pitztalský ledovec (Pitztaler Gletscher), jde o ty bezesporu nejkrásnější turistické destinace celé oblasti.

Něco z historie

První písemná zmínka o obci se objevuje již v roce 1265, ale až do roku 1935 se obec nazývala Pitzthal. Ve znaku obce jsou na stříbrném a červeném podkladě zobrazeny dvě odvrácené hlavy kozorožců v opačných barvách. Tyto dvě hlavy poukazují na význam St. Leonhardu jako biotopu těchto nádherných zvířat v minulosti i současnosti.

Zajímavosti

Patronem farního kostela a též samotné obce je opat Leonhard z Noblacu (Svatý Linhart) v jižní Francii, který je uctíván i v Rakousku jako národní světec.

14 zastávkami Křížové cesty a pěti zastávkami růžence jsou lemovány poutní cesty k poutní kapli s´Bichele. Filiální kostel svatého Josefa je znám nádhernými nástropními freskami a unikátními věžními hodinami, které určitě stojí za vidění.

Pomocí kararského mramoru nechal postavit tyrolský umělec Rudi Wach jedinečnou kapli "Bílého světla" (Kapelle des weissen Lichtes). Tuto moderní církevní stavbu najdete nedaleko od horské stanice lanové dráhy Pitz-Express, a přímo vyzývá ke chvilce tichého rozjímání.

Rodný dům a stezka Aloise Gabla budou zase jistě zajímat milovníky umění. Cesta vede Kitzgartenskou soutěskou a je to taková příjemná změna jednoho dne vaší dovolené.

Pitztalský ledovcový svět (Pitztaler Gletscherwelt) nabízí nádherný výhled na Zugspitze i na další stubaiské a ötztalské "třítisícovky". Tento pohled obzvláště oceníte po absolvování několikahodinového namáhavého výstupu. Lanovkou Pitz Panoramabahn se dostanete na vrchol Hinteren Brunnenkogel do nadmořské výšky 3.440 m.

Rifflsee je největším jezerem v Ötztalských Alpách a zároveň nejvýše položeným jezerem v Rakousku, dosažitelné pohodlně i lanovkou. Křišťálově čistá voda a nádherné okolní hory patří určitě mezi ty nejkrásnější zážitky z dovolené v Pitztalu.

Výchozím bodem pro výlet k jezeru je Mandarfen v nadmořské výšce 1.682 metrů, kde také můžete zaparkovat. 6-sedačkovou lanovkou Rifflseebahn se pak dostanete do výšky 2.300 metrů, odkud se můžete vydat na nejrůznější pěší trasy kolem Rifflsee.

U horní stanice lanovky můžete navštívit restauraci "Sunna Alm", jejíž panoramatická sluneční terasa přímo láká k lenošení. I jen samotná její budova stojí za vidění, protože byla postavena v moderním stylu.

Místo

Kaple Bílého světla, Pitztal 46° 55' 34.1544" N, 10° 52' 56.8632" E
Location

Pitztal na Facebooku