Jste zde

Domů » Zima

Akce v prosinci 2013, 1. část

Innsbruck - slavný trh Christkindlmarkt
Autor: Oberau-Online

SAAC Basic Camp

Termín: 30. listopadu - 1. prosince 2013

Místo: Pitztalský ledovec

SAAC je iniciativa, která snowboardisty a lyžaře od 14 let upozorňuje na nebezpečí v Alpách a aktivně působí na jejich osobní zodpovědnost.

SAAC – snow & avalanche awareness camps, tedy kempy o sněhovém a lavinovém povědomí, byly založeny v roce 1998 snowboardistou Flow Daniauxem a horským průvodcem Klausem Kranebitterem. Původně vlastně oba dva chtěli vybudovat pouze lavinový tábor ve skiareálu Seegrube.

Velký zájem a vřelé přijetí veřejností oba zakladatele donutily ještě zvýšit úsilí o správnou výchovu mladých snowboardistů a lyžařů, a tak byl hned na začátku zřízeny dvoudenní základní tábory zcela zdarma v innsbruckém Seegrube. Postupem času se tyto akce organizovaly zdarma každý rok a v současné době jich bývá 25 - 30 po celém Rakousku.

Sdružení od té doby spolu s horskými vůdci a s představiteli veřejného mínění skutečně mohutně zvýšilo povědomí o své činnosti mezi mladými freeridery. K dnešnímu dni se zúčastnilo těchto kempů více než 16 tisíc snowboardistů ​​a lyžařů.

Advent

Termín: 1. - 23. prosince 2013

Místo: Plangeroß

Advent opravdu zvláštního druhu můžete čekat v zasněžených horách Pitztalu od 1. do 23. prosince 2013. Zdejší horalé připravují svůj osobitý advent s důrazem na detail. Místní vesničky působí v adventním čase hodně romanticky, jsou plné vánočních zpěvů a živých betlémů a celé zasněžené údolí přináší bezpochyby jedinečný předvánoční zážitek.

Od 1. prosince až do Vánoc se otevírá v nadmořské výšce 1.600 metrů v zasněžené vesničce Plangeroß každý večer v jiném domě adventní okno. S koncem adventu se zde po celé místní části rozzáří 24 láskyplně nazdobených oken.

Podle místní tradice každá hostitelská rodina, která adventní okénko otevírá, ho plní od 20 hodin všemi možnými domácími specialitami, jako je domácí uzené, špek, závin připravovaný podle rodinného receptu nebo pečená jablka.

Návštěvníci se odtud vydávají každý čtvrtek s pochodněmi přes zasněžený les na jednu lesní mýtinu, kde se posléze pod širým nebem koná modlitba. K tomu všemu patří samozřejmě ještě adventní odpolední pečení, vánoční řemeslné dílny a každý pátek bývá na pořadu dne předvádění živých betlémů s dětmi místních škol a mateřských školek.

Ve středu odtud zase odjíždějí autobusy s hosty na slavný trh Christkindlmarkt, který se koná pod Zlatou střechou (Goldenes Dachl) ve staré části města Innsbruck.

Plangeroß se tak stává místem k zamyšlení, klidu a vzájemné sounáležitosti. Chodí zde svatý Mikuláš, zpívají se adventní písně, předvádějí se pastýřské hry a nechybí ani projížďky v kočáře a putování za svitu pochodní. Je to ta nejkrásnější doba před Vánocemi, kdy se dá znamenitě lyžování s alpskými adventními zážitky.

Místo

Plangeroß 46° 59' 11.7024" N, 10° 52' 5.1096" E
Location

Pitztal na Facebooku