Jste zde

Domů » Léto

Mils bei Imst, 1. část

Vesnička Mils bei Imst a její kostel sv. Sebastiána

Malá vesnička Mils (necelých 600 obyvatel) se nachází v rakouském okrese Imst, ve spolkové zemi Tyrolsko. Leží v nadmořské výšce 743 m, v údolí Oberinntal nedaleko městečka Imst (asi 7 km), na sever od řeky Inn. Rozptýlená obec leží na klimaticky výhodném místě, na okraji údolí. Na rozdíl od dvou sousedních míst Schönwies a Imsterberg zde totiž po celý rok svítí slunce.

Její název pochází z latinského výrazu "molere" (mlýn), protože vesnice leží na lužní naplavenině, na které dříve často stávaly mlýny. Tyrolská obec, vyhledávaná především lidmi toužícími po klidu a odpočinku, si do dnešních dní zachovala svůj venkovský vzhled. Určitě navštivte farní kostel, zasvěcený sv. Sebastiánovi, ochránci před morovými nákazami. Pochází z roku 1451, stojí na jednom kopci a byl přestavěn v 19. století.

Tři podkovy na obecním znaku připomínají, že v dřívějších dobách místní zemědělci z vesnice pomáhali projíždějícím povozům s přepřaháním jejich volských potahů a překonávat strmé části silnice. Barvy modrá a červená pak symbolizují dřívější hraniční polohu Milsu mezi soudními oblastmi v Landecku a v Imstu.

Populární turistickou atrakcí v bezprostřední blízkosti obce je především Milser Au a soutěska Larsennschlucht. Milser Au s rozlohou 36,8 hektarů je přírodním klenotem a rekreační oblastí pro návštěvníky všech věkových kategorií. Jedná se o poslední velkou lužní oblast v údolí horního toku řeky Inn, která je již od roku 1987 chráněnou krajinnou oblastí v souladu s tyrolským zákonem o ochraně přírody.

V roce 2003 zde napáchala velké škody bouře, načež byla přijata různá opatření k nápravě a v roce 2008 se konečně začalo s revitalizačním programem. Larsennschlucht je naopak oblíbeným místem horolezců, kteří sem přijíždějí dobývat místní soutěsku. Potok Larsennbach pramení v oblasti Schönwiesu, protéká kaňonem a nakonec vytéká mezi vrcholky Milserberg a Lasaltnerwand ven z rokle.

Soutěska Larsennschlucht

Místo

Mils bei Imst 47° 12' 23.22" N, 10° 40' 32.7" E
Location

Pitztal na Facebooku