Jste zde

Domů

Nassereith, 1. část

Část obce Nassereith

Nassereith a jeho přilehlé místní části se nachází na začátku údolí Gurgltal, v nadmořské výšce 843 m. Leží asi 11 km od městečka Imst a žijí zde asi 2 tisíce obyvatel.

Obec najdete na frekventované trase od průsmyku Fernpass do Imstu (bývalá římská cesta Via Claudia Augusta). Zde také ústí stará silnice Salzstrasse přes sedlo Holzleitensattel a plošinu Mieminger Plateau do města Telfs. Nassereith byl důležitým dopravním uzlem, který souvisel s rozvojem obchodu a tranzitní dopravy. V roce 1995 byl otevřen obchvat, který městečko "vysvobodil" od provozu.

Dormitz, jedna z místních částí, byla poprvé oficiálně zmíněna v roce 1150. Ale důkazy o prvním osídlení pocházejí již z období 300 – 200 let př.n.l. Název obce Nassereith je odvozen z latinského "in acereto", tedy v překladu "v javorovém lese", na což také odkazují tři javorové listy v obecním znaku.

Pro milovníky kultury má obec opravdu co nabídnout. V Dormitzi najdete jeden z nejkrásnějších a nejstarších poutních kostelů horního Tyrolska. Pozdně gotický kostel je zasvěcen sv. Mikuláši a v roce 1746 byl jeho vnitřek přestavěn v barokním stylu. Pozoruhodná je především socha Madony s dítětem na hlavním oltáři z 15. století.

Velký farní kostel Svatých Tří králů na druhé straně obce má uvnitř asi 400 míst k sezení a patří tak k největším vesnickým kostelům v Tyrolsku. Díky své více než 300 let staré cibulovité kopuli je tento kostel viditelný již z dálky.

I jinak zde tradice a náboženství hrají velmi důležitou roli, zdejší poutní průvody patří mezi vůbec ty nejkrásnější v celém Tyrolsku. Můžete při nich vidět domy ozdobené čerstvými listnatými a jehličnatými stromy, a slyšet hrát místní kapelu. Účastníci průvodu nosí vlajky a sochy světců, takzvané "Fargerln".

Místo

Nassereith 47° 18' 51.9156" N, 10° 50' 21.0444" E
Location

Pitztal na Facebooku