Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Schönwies

Vesnice Schönwies - hora Bergwerkskopf

Vesnice Schönwies se nachází mezi obcemi Landeckem a Imst (cca 10 km daleko), v nadmořské výšce 737 m a žije zde asi 1 700 obyvatel.
Celá obec je tvořena místními částmi Schönwies, Starkenbach (kde byl nalezen v 19. století poklad se stříbrnými římskými mincemi), Bichlifelder, Siedlung, Oberhäuser, Dorf, Öde, Saurs, Ried, Grieshaus, Höfle, Lasalt, Obsaurs a Föhrenwaldsiedlung. Rozkládá se v údolí Oberinntal až k alpským svahům.

Nejvyšším bodem obce je 2728 m vysoká hora Bergwerkskopf v Lechtalských Alpách. Tři červené a tři zlaté jetelové lístečky na obecním znaku pak obrazně představují název "Schönwies". Významnou místní architektonickou stavbou je zřícenina hradu Kronburg ze 14. století, který se tyčí mezi místy Zams a Schönwies, na výrazném skalním výstupku.

Aktivní návštěvníci si tu také přijdou určitě na své. Začněme rovnou v údolí. Slavná římská cesta "Via Claudia Augusta", podél které dnes vede cyklistická stezka, prochází obcí. V časech dávno minulých se tudy vozil olej ze Španělska, víno z Kréty a další obchodní komodity. Vede tudy i turistická trasa Jakobsweg, oblíbený a častý cíl příjemných výletů.

Kromě toho je zdejší okolí protkáno sítí četných turistických stezek a tratí pro horská kola na pozadí nádherných hor, např. k vodopádu Lasalt. Dojdete k němu po panoramatickém výstupu ze Schönwiesu, při kterém budete mít nádherný výhled, ale je třeba zdůraznit, že trasa je vhodná skutečně jen pro ty zkušené turisty. V městečku samotném pak na sportovní nadšence čeká zábavní centrum s tenisovými kurty a hřiště na plážový volejbal, v zimě pak kluziště a curlingové hřiště.

V rámci poklidné procházky můžete navštívit i sakrální stavby, např. barokní farní kostel zasvěcený archandělu Michaelovi. Kazatelna a oltář v interiéru tohoto kostela jsou dílem sochaře Daniela Grameisera. Pozdně gotický kostel sv. Vigila v místní části Obsaurs je jedním z nejoblíbenějších duchovních míst na již zmíněné poutní cestě Jakobsweg.

Pozoruhodná je také římská věž postavená z lámaného kamene a tufových kvádrů z pozdního středověku. Podle pověsti zde černý pes hlídá poklad.
Pokud pojedete autem do Kronburgu, zajeďte si na chvíli také do Kronburgské soutěsky. Ačkoli není schůdná, je to bezpochyby jedna z nejkrásnějších soutěsek v Tyrolsku.

Pitztal na Facebooku