Jste zde

Domů » Léto

Turistický podzim v Pitztalu, 2. část

Zdobená kráva

Ve čtvrtek se konají túry k několika ze 40 vodopádů v údolí Pitztal:
1. září a 15. září: vodopád Stuibenfall, soutěska Pitzenschlucht a rybářský revír
8. září a 22. září: vodopád Pfitschenbach, Tiefentalm
Když procházíte Pitztalským údolím, spatříte po obou stranách nádherné vodopády. Celkem jich je 40 a místní průvodci vás zavedou ke dvěma z nich. Název vodopádu Stuibenfall (vysoký 150 m) pochází ze slova "prach". Když budete stát před ním, pochopíte, proč se tak jmenuje. Voda z potoka Horlachbach padá z výšky do údolí a po dopadu stříká několik metrů vysoko. To vytváří mraky z vodního prachu.

A na závěr týdne plného turistiky přichází to nejlepší. V pátek 2. září, 9. září, 16. září a 23. září se koná "vítězství třítisícových velikánů". Pitztal se pyšní několika třítisícovými obry, které se na konci údolí tyčí k nebi. Během páteční túry tak budete blízko oblohy a pod sebou budete mít celý svět. Načerpejte ještě jednou energii z přírody a odměňte se překrásným výhledem na vrcholky tyrolských hor.

V sobotu 10. září se v Jerzensu pořádá tradiční návrat krav z pastvin, je to veliký místní svátek. Hezky ozdobené krávy se vracejí zpět do vesnice, k tomu všemu hraje hudba a můžete ochutnat rovněž mnoho kulinářských lahůdek: třeba kiachl (vdolky) nebo kirchtagskrapfen (sladké šátečky). Můžete si také prohlédnout několik výstav o tradičních místních řemeslech.

Hlavy krav jsou ozdobeny krásnými alpskými květinami, zvířata se vydají na cestu domů ve dvě hodiny odpoledne. Ta nejkrásnější z krav, která dává to nejlepší a nejchutnější mléko, dostane věnec pro vítězku. Cenu získá i kráva, která se nejvíce pere, a ta, která dává nejvíce mléka.

V termínu 10. ‒ 11. září se v Jerzensu koná také slavnost střeleckých pluků, městem prochází průvod střelců a koná se sváteční bohoslužba. Poté následuje bujará zábava za doprovodu hudby až do brzkých ranních hodin v jerzenském hostinci.sl

Pitztal na Facebooku