Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Umhausen

Umhausen - vodopady

Ve střední části údolí Ötztal se nachází v nadmořské výšce 1031 m obec Umhausen, která je od střediska Imst vzdálená asi 25 km. Obec se skládá z místních částí Tumpen, Köfels, Farst, Niederthai a Östen. Dříve byla obec centrem pěstování lnu, ale dnes již stala zajímavou rekreační destinaci pro ty návštěvníky, kteří hledají klid.

Místo se může pochlubit několika zajímavostmi, jako je např. skalní sesuv Köfels, kdy se rula přeměnila asi před 8000 lety za vysoké teploty a tlaku na sklovitou horninu, zvanou Köfelsit. Umhausen se také v 90. letech minulého století často objevoval v médiích kvůli přirozeně se tady vyskytujícímu plynu radon. Vyskytují se tu léčivé prameny, které napomáhají léčit chronické revmatické choroby a zmírňují i bolesti s tímto onemocněním spojené.

V obci ovšem naleznete, kromě krásně malovaných domů v centru, dvě obzvláště zajímavé záležitosti, Stuibenfall a Ötzidorf! Stuibenfall je se svými 159 m výšky nejvyšším vodopádem v Tyrolsku a voda se řítí do hloubky ve dvou kaskádách. Přes mírné stoupání můžete k vodopádu poměrně snadno dojít a za to budete následně odměněni nádherným výhledem z vyhlídkové plošiny.

Ötzidorf je parkem pod širým nebem, otevřený počátkem 21. století Ötztalským sdružením prehistorických staveb a místní historie. Ukazuje návštěvníkům život lidí v neolitu.
Kromě letních výletů do báječného světa Ötztalských Alp je velice oblíbeným místem i Engelswand (Andělská stěna), který byl z části upraven pro horolezectví a je zde zřízeno 64 lezeckých tras. Pro osvěžení unavených turistů výborně slouží jezero přímo na cestě k vodopádu Stuibenfall.

V zimě je Umhausen doslova rájem pro zimní sportovce, je tu celá řada perfektně upravených běžkařských tras, včetně vysokohorské stopy v nadmořské výšce 1 550 m v místní části Niederthai, kde je téměř po celou zimu jistota sněhu. Kromě toho je v Grantau k dispozici i sáňkařské centrum, které je každoročně hostitelem závodů Světového poháru. A za odpočinkem si můžete zajet do jen 10 km vzdáleného Längenfeldu, do termálních lázní "Aqua Dome".

Tip: "Larchzieh'n" je starobylý tradiční obyčej, který se v místě pořádá jednou za čtyři až pět let. K tomuto účelu se zde vztyčí 35 m vysoký modřínový kmen. Dříve se tenhle místní zvyk konal jen v případě, když se žádný svobodný mládenec v obci neoženil.

Místo

Umhausen 47° 8' 6.6876" N, 10° 55' 36.8544" E
Location

Pitztal na Facebooku